Ingrediënten

De basis

Eigenlijk ben je al vertrokken met wat appelsap (jawel, gewoon uit de supermarkt in een karton of een fles), wat gist en een hoeveelheid suiker.
Een echte doe-het-zelver zal natuurlijk liever vertrekken van vruchten uit de eigen tuin. Bij de recepten op deze site vind je al wat informatie over vruchten die gebruikt kunnen worden om wijn te maken.
Het hoeft trouwens niet altijd fruit te zijn waar je wijn van maakt. Wat dacht je van het snoeihout van je wijngaard? Of het sap van een berkenboom?
Ook van bladeren en bloemen kan je een uitstekende wijn maken.

Gist

Wat de gist betreft zou een gewone bakkersgist zonder problemen je sap in wijn doen veranderen (tot zo'n 8 of 12% alcohol). Er blijft echter wel een onvermijdelijke gistsmaak achter. Je kan dus maar beter opteren voor een speciale wijngist.
In sommige wijnstreken wordt er gekozen voor spontane gisting. Er wordt dan geen gist toegevoegd aan de most, maar de gistcellen die op de druiven aanwezig zijn zorgen er, samen met gistcellen die zich toevallig in de ruimte bevinden waar de gisting plaats vindt, voor dat de most begint te gisten. Dit is echter een erg onzekere methode om de wijn te laten gisten. Je kan dus maar beter opteren voor het toevoegen van een goede giststarter.

Suikers en zuur

Mogelijk bevat je fruit uit zichzelf niet voldoende suikers om om te zetten in alcohol. Dan kan moet je suiker toevoegen. In de recepten op onze website kan je terugvinden hoeveel suiker je standaard toe moet voegen afhankelijk van de fruitsoort. Nog beter is om de suiker in de most te weten en op basis daarvan te bepalen hoeveel extra suiker er nodig is.
Suiker kan je ook vervangen door honing. Honing bevat 80% suiker. Vermenigvuldig dus de benodigde suiker met 1,25 om te weten hoeveel honing je nodig zou hebben.

Behalve suiker zou het ook kunnen dat je zuur dient toe te voegen. Er zijn verschillende soorten zuren en ze hebben ook allemaal een verschillende zuurtegraad. Gebruik de gistingsbeheerder op deze site om te bepalen hoeveel suiker en zuur je dient toe te voegen.

Bij sommige vruchten heb je pecto-enzyme nodig om de celstructuur te breken en het sap vrij te krijgen. Voor een gezonde wijn kan je dit echter beter achterwege laten en investeren in een goede wijnpers.

Hygiëne

Vergeet ook niet dat al je materiaal smetteloos proper moet zijn. Een achtergebleven bacterie zou je hele wijnoogst kunnen vernietigen. Om te ontsmetten wordt veel gebruik gemaakt van sulfiet. Waar mogelijk verkies ik toch nog altijd warm (zo goed als kokend) water, de andere oplossing bestaat uit een mengsel van sulfiet en citroenzuur.
Glas kan je ook erg goed reinigen met chloor. Nadien natuurlijk wel goed spoelen, tot alle chloorgeur verdwenen is. Kleinere objecten kunnen dan weer gewoon in de afwasmachine.
Zoeken