Berkensap

Berkensap heeft als groot voordeel dat er niet alleen een goede wijn mee gemaakt kan worden (ook ideaal om te mengen met andere wijnen), het is ook extreem eenvoudig te verkrijgen. Waar je bij andere wijnen aan de slag moet gaan met potten, messen en fruitpersen heb je voor berkensap niet veel meer nodig dan een snoeischaar en een lege 1l-fles. Aftappen van berkensap kan enkel rond de maand maart.
Er zijn verschillende methodes voor het aftappen van berkensap. De bekendste methode is die waar je een gat boort in de stam van de berkenboom en daar met behulp van een goede kurk en een hevelslang het sap uit opvangt. Het sap komt dus rechtstreeks uit de stam.

Dit heeft voornamelijk als nadeel dat je kans maakt de boom te doden door te veel sap af te tappen. Vijf tot tien liter kan een serieuze berkenboom normaal wel missen.

Eenmaal je zo'n hoeveelheid hebt getapt moet je nadien wel het gat goed afsluiten met een kurk.
De andere methode is eigenlijk ook een stuk eenvoudiger. Hiervoor hoef je niet creatief te zijn met kurk. Het enige wat je moet doen is bij elke boom één tak schuin afsnijden met een snoeischaar. Dit hoeft geen dikke tak te zijn, maar het mag natuurlijk ook geen dood hout zijn. Je zal dan al vrij snel merken dat uit die wonde sap komt gedruppeld. Hang aan die tak een fles (maak ze vast met wat touw) en zorg er voor dat de tak met de fles wat naar beneden gebogen hangt. Eenmaal de fles gevuld raakt zal dit natuurlijk vanzelf ook wel gebeuren.

Met een beetje geluk kan je zo elke dag of om de twee dagen een volle fles berkensap oogsten. Je kan een hele tijd blijven tappen, tot het sap wit van kleur wordt. Omdat je maar één, vrij kleine, wonde maakt in één tak van de boom, hoef je niet bang te zijn dat de boom het niet overleeft.
Zoeken