Recepten

Terug

Berkensapwijn

Wijnsoort:

demi-sec

Ingrediënten:

 • berkensap: 140
 • citroenen: 2 stuks
 • zoete sinaasappel: 26 stuks
 • rozijnen: 500 gram
 • suiker: 1200 gram

Werkwijze:

Na het aftappen van het sap stopt u de boom goed af met een houten stop, zo kan u het volgend jaar hetzelfde aftapgat gebruiken. Tap alleen maar sap af van volwassen bomen diameter ongeveer 25 cm. en nooit meer dan 10 liter.

Schil de sinaasappel en de citroenen zeer dun en voeg de schillen bij het berkensap, samen met de fijngehakte rozijnen.

Pers de vruchten goed uit en giet het sap eveneens bij het berkensap. Zet het geheel goed afgedekt op een warme plaats en laat het drie dagen pulpgisten ook twee maal per dag alles goed omroeren om zoveel mogelijk smaak en kleurstoffen uit de schillen en de rozijnen te halen. Daarna het sap overhevelen en de pulp goed uitpersen. Voeg de twee sappen bijeen en roer alles goed door elkaar en nu beginnen de metingen als u het 100% correct wil hebben. U meet eerst het alcoholgehalte dat onstaan is bij de pulpgisting dat moet ongeveer 1.5° zijn,dan met u het suikergehalte en voeg suiker bij tot een dichtheid van 1080 en niet meer.

Als u alle correcties heeft gedaan het sap in de gistingsfles en het waterslot erop, de wilde gisting zal niet zo hevig zijn als bij andere sappen. Na 10 maanden zal de wijn al beginnen uit te klaren en mag u gaan overhevelen.

Twee maanden later als de wijn nog niet klaar genoeg is hevelt u nogmaals over en dan na de volgende twee maanden mag u gaan bottelen, meet eerst je dichtheid ( minder dan 1000) om molotof-coctails te vermijden. Laat de wijn nog anderhalf jaar rijpen op de fles en daarna kan u uw vrienden verrassen op een zeer uitzonderlijk moezelwijntje.

(Felicien)

                  Zoeken