Hoofdpagina
Wijn maken
Wijn drinken
Druiven
Reizen
Boeken
Forum
Zoeken
Meewerken

bNamed.pl:
Registraties van .pl domeinnamen
(Polen)


Nieuw:

Boeken
-
Gistingsbeheerder


bNamed  
E-mail
Mail
Print
Print
Kuieren door Saint-Emilion

Saint-Emilion, de hoofdstad van de gelijknamige wijnstreek, is zeker geen echte vakantiebestemming, maar toch een bezoek waard. Wie via Bordeaux en Poitiers naar het zuiden rijdt, mag gerust een ommetje maken. De eigen wagen is het vervoermiddel bij uitstek, van openbaar vervoer is hier amper sprake.
Saint-Emilion is geen doodse, puur toeristische stad. Daar zorgt de wijnbouw wel voor. Maar het verleden bleef er goed bewaard en dingen als antennes, elektriciteitsdraden en dies weer moet er op reglementaire basis onzichtbaar zijn. Er staan nog altijd grote stukken overeind van de twaalfde-eeuwse versterkingen. Een van de torens ervan, de Koningstoren, kan je beklimmen. Op de top geniet je van een verrassend panorama over de stad zelf en de omliggende wijngaarden. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een beklimming van de hoge klokkentoren van de Saint-Emilionkerk.

De kerk zelf is heel opmerkelijk. Want ze is grotendeels in de rots uitgehouwen. Vanaf de klokkentoren slenter je langs de gezellige winkelstraatjes naar beneden. Op een terrasje op het grote plein wacht je gewoon tot het volgende geleide bezoek begint. Met een lengte van 38 meter, een breedte van 20 en een hoogte van 11 meter is dit de grootste 'monolitische' kerk van Europa. Het originele uitzicht wordt wel zwaar verstoord door de recente staal- en betonconstructies, die noodzakelijk waren om instortingen te voorkomen. Vlakbij bevinden zich catacomben, die doorlopen tot in de kelders van sommige burgerwoningen en op archeologisch vlak nog niet volledig onderzocht zijn. Vergeet ook de ondergrondse kluis van de heilige Emilion niet. Die is eveneens in de rots uitgehouwen, vanaf een bestaande natuurlijke holte. De stad heeft zich in de loop der eeuwen rondom die kluis ontwikkeld.

En dan is er natuurlijk de wijn. Te genieten in alle restaurants en op alle terrassen. Maar je kan ook de wijnkastelen en meer bescheiden wijnhuizen zelf bezoeken, waarvan er tientallen toegankelijk zijn. De toegangsprijs varieert naargelang de duur van de rondleiding en wat de fles achteraf schaft. Sommige oudere wijnkelders zijn, net als de kerk, in de rotsen uitgehouwen. Langere bezoeken aan Saint-Emilion zijn gebaseerd op de wijn. Het Office de Tourisme heeft een geleide wandeling van ongeveer anderhalf uur uitgestippeld, waarin je kan kennismaken met alle aspecten van de plaatselijke wijncultuur.

Koen Mortelmans (freelance journalist)

Verwijzingen :
Zie ook...
Reizen - Hoofdpagina
  Webontwerp door bIM