Hoofdpagina
Wijn maken
Wijn drinken
Druiven
Reizen
Boeken
Forum
Zoeken
Meewerken

bNamed.us:
Uw domeinnaam in Amerika
(.us)


Nieuw:

Boeken
-
Gistingsbeheerder


bNamed  
E-mail
Mail
Print
Print
Snoeien: De eerste drie jaar

Het eerste jaar
In mei zullen de knoppen gaan zwellen en lopen ze uit. Laat enkel de mooiste scheut groeien, de andere moeten terug verwijderd worden. Verwijder ook heel de zomer lang alle zijscheuten zodra ze zichtbaar worden. Naargelang de druivensoort en de omgevingsfactoren zal de druivelaar waarschijnlijk tussen de 20cm en 1,2m gegroeid zijn. In de herfst of winter van dit jaar moet je die scheut drastisch terugsnoeien tot op twee of drie knoppen. Het lijkt nu misschien wel of u heel uw druivelaar terugbrengt naar hoe hij er uit zag als nieuw stekje, maar onder de grond zal dat er heel anders uit zien. De wortels zijn nu veel beter ontwikkeld en de scheut die het volgende jaar als stam zal moeten fungeren zal veel beter ontwikkeld zijn.

Het tweede jaar
Laat nu twee ranken opgroeien, maar verwijder wel alle zijscheuten. Op het einde van dit jaar kan je de stevigste scheut opbinden, de andere verwijder je weer. Dat opbinden kan je vertikaal naar boven doen waarna je dan de zijscheuten (vruchttakken) van deze stam op de horizontale draden kan binden. Ook kan je deze tak al op de onderste horizontale draad leiden. De vruchttakken zullen dan naar boven geleid worden.

Het derde jaar
Je hebt nu een moederstam. In mei zullen daar scheuten uit komen. Heb je gekozen voor een verticale moederstam dan gaan de zijscheuten natuurlijk naar links en rechts over de draden. Elke draad krijgt één scheut om te dragen, alle overtollige zijscheuten moeten verwijderd worden. Als je moederstam horizontaal is opgespannen dan bind je de zijscheuten naar boven op. Aan de vruchttakken zullen de vruchten komen. Omdat een druivelaar enkel aan nieuwe takken vrucht draagt zullen deze ranken dan ook elk jaar weggesnoeid moeten worden.

Als je naar boven toe genoeg plaats hebt kan je uit zo’n nieuwe scheut een tweede moederstam kweken die je zo’n 50cm boven de onderste moederstam opbindt. Werk je met een verticale moederstam dan kan je ook weer met een tussenruimte van een halve meter een tweede moederstam kweken, het geheel krijgt dan een U-vorm.

Zie ook...
Druiven - Hoofdpagina
  Webontwerp door bIM