Hoofdpagina
Wijn maken
Wijn drinken
Druiven
Reizen
Boeken
Forum
Zoeken
Meewerken

bNamed.de:
Domeinnaam registraties voor een adres in Duitsland
(.de)


Nieuw:

Boeken
-
Gistingsbeheerder


bNamed  
E-mail
Mail
Print
Print
Vlaamse wijn

Dat een goede wijn niet noodzakelijk uit Frankrijk komt zal voor de meeste lezers al wel duidelijk zijn. Dat een goede wijn ook uit Vlaanderen kan komen is iets dat nog niet zo lang bekend is. Veel wijn wordt er dan ook niet gemaakt en zo'n tien jaar geleden werd er zelfs amper op professionele wijze wijn verbouwd.

Eťn van de bekendste wijnverbouwers uit Vlaanderen is waarschijnlijk Jaap van Rennes. Hij kocht in 1990 het kasteel Genoels-Elderen ergens tussen Tongeren en Maastricht. Hij is begonnen met 6,5 ha maar heeft nu reeds op zo'n 25 ha wijnranken staan. Hij is daarmee de grootste wijnboer van BelgiŽ. Niet dat dat veel wil zeggen. Wat echter belangrijker is dan de hoeveelheid is de kwaliteit van zijn wijnen. Het is niet eenvoudig een Afrikaanse wijn aan de man te brengen. Tegen een Vlaamse wijn bestaan, voornamelijk in eigen land, nog meer vooroordelen. Franse wijnkenners bevestigen echter de kwaliteit van dit Belgisch product en schijnen er meer vertrouwen in te hebben dan de Belgen zelf. Zij weten ook waarom. De grond waarop deze wijn verbouwd wordt is uitermate geschikt voor deze teelt en niet aangetast door decennialange monocultuur.

Toch is Jaap van Rennes niet de eerste die op grote schaal wijn verbouwt in dit gebied. In de middeleeuwen werd over heel de Nederlanden duchtig druiven gekweekt om wijn van te maken. Uit oude geschriften blijkt bijvoorbeeld dat in 1473 alleen al uit Leuven tienduizend hectoliter wijn geŽxporteerd werd. Dat is verscheidene keren de huidige productie in heel Vlaanderen.
In de 15de en de 16de eeuw verminderde die wijnbouw echter door een stijging van de graanprijzen (waardoor dit aantrekkelijker werd om aan te planten) en enkele koude lentes die verschillende wijnoogsten vernietigden.
Zelfs het kasteel Genoels-Elders heeft een eigen wijngeschiedenis. De kelders dateren reeds van uit de twaalfde eeuw. Het kasteel zelf is van de eerste helft van de 18de eeuw, maar zo'n twee eeuwen geleden schakelde de toenmalige eigenaar over van wijnbouw op landbouw.

Momenteel beschikt de Vlaamse wijnboer over veredelde druivelaars die pas begin juli beginnen te bloeien. Normale wijnranken bloeien reeds in mei en lopen erg veel kans te bevriezen. Deze late bloeiers worden ook trager rijp, wat zorgt voor een kwaliteitswijn. Het barre klimaat heeft trouwens ook zijn voordelen. Pas eind oktober wordt er geplukt. Tegen die tijd wil het al wel eens flink koud worden. Druiven krijgen door die koude en dikkere schil. Niet echt smakelijk om te eten, maar voor de wijn is het juist de schil die voor de smaak zorgt.


Zie ook...
Vlaanderen... - Reizen - Hoofdpagina
  Webontwerp door bIM