Hoofdpagina
Wijn maken
Wijn drinken
Druiven
Reizen
Boeken
Forum
Zoeken
MeewerkenNieuw:

Boeken
-
Gistingsbeheerder


 
Print
Print
Sleedoornwijn
(Leo Koppens)

<< Recepten

Wijnsoort:
Smaak: vol, krachtig


Ingrediënten:
Sleedoorns : 18 kg
Water : 21 l
zymex : 4 theelepe
rohament-P : 2 theelepe
rozijnen : 1,2 kg
suiker : 5 kg
sleedoornpitten : 50 gr
gisstarter :


Werkwijze :
Het recept levert ongeveer 25 l wij op.
De sleedoorns worden geplukt, nadat er vorst overheen gegaan is. Dit is in de regel begin november. De sleedoorns staan in grote getale langs wegbermen in de Belgische ardennen en eifel. Het verdient aanbeveling om de sleedoorns (na wassen met sulfietoplossing en spoelen met gekookt water)nog een nacht in de diepvries te leggen. Na ontdooien zijn ze veel zachter geworden en daardoor veel beter "kneedbaar". Dit kneden gebeurt na toevoegen van het (kokend) water met b.v. een "stampotstamper". Vervolgens worden zymex en rohament toegevoegd en tevens 12 g. sulfiet opgelost in water. Het geheel 3 dagen laten staan in afgedekte emmer(s) en enkele keren per dag omroeren.
Intussen wordt ook de giststarter gemaakt uit 1/2 l (kokend) water, het sap van 4 sinaasappels, 4 theelepels voedingszout en 4 eetlepels suiker. Na afkoelen wordt gist toegevoegd (in dit geval all-pupose gist) en in een plastic fles afgesloten met watten bij kamertemperatuur weggezet.
Na 3 dagen worden de grove delen van de sleedoornmassa afgezeefd door een glasgordijn (eventueel keukenzeef). De suiker wordt opgelost in een deel van het sap d.m.v. opwarmen en vervolgens aan de rest van het sap toegevoegd. Tevens worden de (eerst met water gewassen en daarna met wat water gemalen) rozijnen toegevoegd.
De hoeveelheid suiker is berekend uit de dichtheidsmeting van het sap met inachtneming van de hoeveelheid suiker in de gisstarter en de suiker in de rozijnen (aangenomen is, dat de rozijnen 40 % suiker bevatten). Het recept was bedoeld voor 12 % alcohol, uiteindelijk is dat 13 % geworden.
Na afkoelen van het sap wordt de giststarter toegevoegd en het geheel in een RUIME fles (b.v. 34 l !) gedaan onder waterslot en bij kamertemp. weggezet. Door de heftige gisting in kombinatie met de vele vaste stof in het sap ontstaat er veel schuim. Daarom is een royale fles nodig. Na ong. 10 dagen gisten zakt de vaste stof voldoende uit om over te hevelen in een 25 l fles. Het geheel nog 2 weken bij kamertemp. verder laten gisten , daarna weer overhevelen, bij ong. 15 gr wegzetten. Na 2 maanden is de wijn uitstekend drinkbaar, maar is nog wat fruitig. De wijn wordt na 1,5 jaar gebotteld. Het verdient aanbeveling om voor het bottelen proefmengsels te probereb met o.a. kersen-, frambozen- of bananenwijn. Proost !!!!!

Waarschuwing: In het oorspronkelijke recept zijn sleedoornpitten gebruikt. Ofschoon ik geen nadelige gevolgen ondervonden heb, moet echter rekening gehouden worden met de giftigheid van de oitten. Het is beter om geen risico te nemen en de pitten weg te laten.

<< Recepten Bewerk >>
  Webontwerp door bIM